top of page
Пошук
  • Фото автораUSC

Частина друга - допомога Україні: відповідь Нордичних країн на російське вторгнення

Ось пройшов вже рік, як росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Цей час показав нам, що у нас є справжні друзі, серед яких країни Північної Європи займають почесне місце. Вони підтримують нас із самого початку не словом, а ділом: гуманітарною та військовою допомогою, тренують нашу армію і піклуються про наших співвітчизників.


У продовження нашої попередньої статті, розповідаємо про рішення урядів Північної Європи щодо підтримки України з початку російської агресії.


Норвегія 🇳🇴

Прем'єр-міністр Норвегії зустрівся з Президентом України в Києві 1.07.2022. Photo: regjeringen.no

У 2022 році Норвегія надала значну допомогу Україні, виділивши 10,7 млрд норвезьких крон (приблизно 1 млрд євро). Але це ще не все - норвезький уряд планує збільшити свою допомогу до 75 млрд норвезьких крон (майже 7 млрд євро) на наступні п'ять років, що означає річні виплати близько 15 млрд норвезьких крон, які почнуться вже цього року. Така щедрість з боку Норвегії є найяскравішим прикладом підтримки України в умовах російської агресії.


Окрім фінансової допомоги, Норвегія передасть Україні вісім танків Leopard 2, тисячі артилерійських снарядів та інше устаткування. Станом на 23 лютого 2023 Норвегія прийняла 189 поранених бійців з України для лікування в норвезьких лікарнях, а також допомогла в транспортації 555 бійців до інших країн. Більше інформації про зроблене у 2022 році та плани на поточний рік можна знайти за посиланням.


Швеція 🇸🇪

Прем’єр-міністр Швеції зустрівся з Президентом України у Києві 15.02.2023. Photo: regeringen.se

Швеція також надає значну допомогу Україні в умовах російської агресії, загальний обсяг якої з 24 лютого 2022 року перевищив 900 мільйонів євро.


У листопаді минулого року Швеція оголосила рекордний пакет "зимової" допомоги, а також внесла 10 мільйонів євро в ініціативу "Зерно з України".


Швеція підтримує використання заморожених російських активів для відбудови України та вважає, що переговори з росією можливі лише після її поразки на полі бою.


У січні 2023 уряд Швеції оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму понад 380 мільйонів євро, який включатиме пів сотні бойових машин Stridsfordon 90 (CV90), самохідні артилерійські установки Archer, переносні протитанкові ракети NLAW та гранатомети. Також на річницю повномастабного вторгнення Швеція виділили ще понад 47 млн євро на допомогу Україні та приєдналася до "Леопардової родини", обіцяючи Україні 10 танків Leopard 2:


Більше про допомогу Швеції можна почитати за посиланням.


Данія 🇩🇰

Поїздка Президента України та Прем'єр-міністра Данії в Миколаїв 30.01.2023. Photo: president.gov.ua

Данія також відзначається своєю активною підтримкою України в різних сферах: політичній, військовій, економічній та гуманітарній. Загалом станом на 30 січня 2023 Данія виділила близько 852 мільйони євро на допомогу Україні.


На відміну від своїх північних сусідів Норвегії та Швеції, Данія пообіцяла взяти відповідальність за відновлення Миколаєва та області. Було досягнуто домовленості щодо довгострокової співпраці між владою Миколаєва та Данією у сферах енергетики, водопостачання, судноплавства, транспорту, інфраструктури, ефективного управління та розвитку бізнесу.

Про допомогу Данії можна знайти на офіційному сайті.


Фінляндія 🇫🇮

Пані Прем'єр-міністр на зустрічі з Президентом України в травні 2022. Photo: president.gov.ua

Станом на 23 лютого 2023 Україна отримала фінансову допомогу від Фінляндії у сумі 750 мільйонів євро. Прем'єр-міністр Фінляндії, Санна Марін, відвідала Україну в травні 2022 року, де зустрілася з президентом Зеленським та відвідала Бучу та Ірпінь. У листопаді вона підтримала пропозицію голови польського уряду про конфіскацію російських активів на користь України.


У січні 2023 року, президент Фінляндії, Саулі Нійністьо, відвідав Україну, зустрівся з Зеленським та відвідав Бородянку та Бучу. Також він прочитав лекцію в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.


Також в лютому Фінляндія оголосила про надання Україні 13-го пакету військової допомоги на суму 160 мільйонів євро. Крім того, Фінляндія бере участь у військових навчаннях для ЗСУ на території Великобританії. Таким чином, Фінляндія виявляє солідарність з Україною та підтримує її у боротьбі з російською агресією.


Більше про допомогу Фінляндії можна почитати за посиланням.


Ісландія 🇮🇸

Зустріч пані міністра закордонних справ Ісландії з Президентом України

Ісландія теж є вірним другом України, і надає всебічну допомогу у скрутний воєнний час. Так, ще у травні Ісландія анонсувала безпрецедентну фінансову підтримку України у розмірі 1 млрд ісландських крон (7.2 млн євро) на 2022 рік; у грудні було перераховано 3 млн доларів у Ukraine Energy Support Fund, а 20 січня 2022 стало відомо про внесок країни до британського міжнародного фонду допомоги Україні у розмірі двох мільйонів фунтів.


Надзвичайно потужною є й гуманітарна підтримка - взимку країна закупила та відправила тепле зимове спорядження для українських військових, вартість якого становила приблизно 150 млн крон. Не менш важливою є також підтримка нашого народу звичайними ісландцями - так, разом із вище згаданим спорядженням, яке закупила держава, до України було також відправлено 3500 пар вʼязаних шкарпеток, зробленими вручну ісландцями в рамках ініціативи «Sendum hlýju» («Відправляючи тепло»).


Ісландія чітко і послідовно займає проукраїнську позицію на міжнародній арені. У листопаді міністерка закордонних справ Ісландії приїхала до Києва, аби особисто засвідчити солідарність Ісландії з українським народом. Ісландія також активно висловлює підтримку Україні на засіданнях ОБСЄ та НАТО.


Ісландія також вживає ряд багатьох інших заходів задля підтримки України - так, країна надає тимчасовий захист українцям, вимушеним через війну шукати прихистку в Ісландії; країна повністю закрила свій авіапростір для будь-яких російських літальних апаратів; Ісландія є однією з 35 країн, що підписали відкриту заяву з проханням не допускати російських та білоруських атлетів до міжнародних змагань. З інформацією щодо підтримки Ісландією України можна також ознайомитися за на сайті уряду країни.

Ми хотіли б висловити свою щиру подяку урядам країн Північної Європи за ту безцінну підтримку, яку вони надали Україні з початку російської агресії. Ваша гуманітарна та військова допомога, тренування нашої армії та підтримка наших співвітчизників є невимовно важливими для нас. Ваша великодушність та людяність варта найвищої оцінки. Ми дуже цінуємо вашу підтримку і віримо, що разом ми зможемо завершити цю несправедливу війну та відбудувати нашу мирну Україну.


Матеріал підготовано командою

Українсько-скандинавського центру




139 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page