top of page
Пошук

Фаворитка Євробачення: історія Швеції на пісенному курсі

Цьогоріч Швеція стала країною, яка приймає у себе Євробачення. Все завдяки тому, що торік на пісенному конкурсі перемогла шведська представниця Loreen. 


І це не перша перемога країни. Взагалі Швеція перебуває серед рекордсменів за кількістю переможців: країна займала перше місце 7 разів. Іншою країною-рекордсменкою є Ірландія, яка має таку саму кількість перемог. 


Цьогорічний конкурс відбувається у Мальме, яке приймає Євробачення вже втретє. Погляньмо на історію шведського Євробачення і познайомимося з досягненнями країни на конкурсі.


***


Перша і, напевно, найвідоміша перемога Швеції 1974 рік. Тоді першим на конкурсі став легендарний гурт ABBA з піснею «Waterloo». У 2020 році серед глядачів BBC провели опитування щодо найкращої пісні Євробачення за всю історію конкурсу. І саме за «Waterloo» проголосували найбільшу кількість разів. До речі, 6 квітня 2024 року, переможній пісні виповнилося рівно 50 років. На честь цього у Стокгольмі відбулася низка тематичних подій, наприклад, концерти триб’ют-гуртів. 





Наступного разу Швеція перемогла рівно через 10 років: у 1984 році, гурт з трьох братів Herreys посів перше місце зі шведськомовною піснею «Diggi-loo diggi-ley». Двоє з трьох братів, Річард та Луї є наймолодшими переможцями Євробачення серед чоловіків. До речі, гурт виступив наприкінці другого півфіналу цьогорічного конкурсу у Мальме. 





У 1991 році знову перемогла шведськомовна пісня. Це була «Fångad av en stormvind» виконавиці Кароли. Пісня співачки стала справжнім хітом в Європі і тому Карола випустила міжнародну версію англійською мовою «Much More». 





Четверта перемога  1999 рік. Тоді перемогла співачка Шарлотта Переллі з піснею «Take me to your heaven». Цьогоріч співачка теж виступила у другому півфіналі конкурсу як гостя. Цікавий факт: з 1999 року шведські виконавці виконують пісні лише англійською мовою.





2012 рік приніс першу перемогу шведській співачці мароккансько-берберського походження Loreen. Її пісня «Euphoria» не лише перемогла на Євробаченні, але й посідала перші місця та стійко трималася у різноманітних європейських чартах. Наприклад, у Великобританії «Euphoria» очолювала список найбільш прослуховуваних пісень протягом кількох тижнів після конкурсу, що є рідкістю для пісні з Євробачення.





Шоста перемога прийшла до країни лише за 3 роки. У 2015 році перше місце на конкурсі у Відні здобув співак Монс Зельмерльов з піснею «Heroes».





А от сьому перемогу принесла Швеції та сама Loreen. Вона перемогла з піснею «Tattoo» на Євробаченні, що відбувалося у Ліверпулі (від імені України) торік. Так Loreen стала другою людиною в історії (і першою жінкою), яка виграла Євробачення двічі. 





***


Швеція брала участь у Євробаченні майже від його заснування (1956 рік). Уперше країна з’явилася на конкурсі у 1958 році. 


Відтоді Швеція не брала участь у конкурсі тричі: 1964, 1970 та 1976 роках. Причиною першої відмови від конкурсу став страйк серед членів Шведської спілки сценічних мистецтв і кіно. Однак шведська телерадіокомпанія Sveriges Radio зрештою транслювала подію. Вдруге країна не брала участь у 1970 році, оскільки бойкотувала конкурс. Швеція була не задоволена результатом 1969 року та структурою голосування. У 1976 році країна відмовилася від участі через брак бюджету на проведення конкурсу у разі перемоги країни.


Окрім цього року, Мальме приймало Євробачення у 1992 та 2013 роках. У 1985 році почесна місія була надана Гетеборгу. А шведська столиця приймала гостей конкурсу у 1975, 2000 та 2016 роках.


***


Спостерігаючи успіх Швеції на пісенному конкурсі Євробачення, перестаєш дивуватися, чому ця подія настільки популярна в країні. Шведи люблять спостерігати як за своїм національним відбором, так і за відборами іншим країн. Євробачення це справді справжня розвага для шведів та одне з найулюбленіших шоу.



Наталя Коцюбинська

19 переглядів0 коментарів

+380937312747

©2021 by Ukrainian-Scandinavian Center

bottom of page