top of page
Пошук

5̶ 6 причин, щоб вчити скандинавські мови

Скандинавські мови… Звучить екзотично, правда ж? Лише уявіть: ви як завжди збираєтеся зі своїми друзями в п'ятницю ввечері і ось раптово заявляєте: «А я от можу говорити норвезькою!»  Всі дивляться на вас зі здивуванням, повагою і навіть деяким острахом.


«Заява звичайно солідна», думаєте ви, «але як, окрім того, щоб приголомшити друзів, можна ще застосувати скандинавські мови у житті?» Так, спочатку виникає безліч запитань. Скандинавія розташована відносно далеко від України, населення цих країн невелике, а клімат підійде лиш окремим поціновувачам…

Проте насправді причин, щоб вивчати скандинавські мови, досить багато. Тож подивімося на це питання з іншого боку і спробуємо зруйнувати стереотипи разом!


Причина 1: робота.


Норвегія, Швеція та Данія країни, які активно створюють робочі місця по всьому світу. В Україні безліч скандинавських підприємств. Так, понад 100 компаній, розвивають торгівлю між нашою країною та Норвегією. В Україні присутні 89 підприємств зі шведським капіталом, які працюють у сферах відновлюваної енергетики, утилізації відходів, ядерної безпеки, сільського господарства. Також значною є присутність Швеції в ІТ-секторі. Найвідомішими компаніями є Beetroot, Sigma Software, Velory. За словами посла Данії в Україні Олє Егберг Міккельсена, в Україні працює близько 300 данських компаній. Найбільше данського капіталу в аграрному секторі. 


А тепер подумайте: скільки в Україні фахівців, які володіють скандинавськими мовами?  Очевидно, що знання однієї (чи навіть декількох) скандинавських мов може стати вагомою конкурентною перевагою під час працевлаштування до нордичної компанії. Окрім того, це забезпечить вам більш ефективну комунікацію з іноземними колегами.


Романія, 25 років:
Якщо говорити про практичний бік, то, з одного боку, для мене вивчення норвезької спершу було роботою на випередження і перспективу. Я міркувала, що (можливо) через декілька років буду або навчатися, або якийсь час проживати у Норвегії, і краще постелити собі сіно перед стрибком).
З іншого боку, гадаю, я пов'язувала норвезьку зі своєю філологічною освітою та видавничою сферою. Міркувала, що колись зможу або працювати з норвезькими книжками у видавництві як перекладачка/редакторка, або вести перемовини з норвежцями. (У нашому глобалізованому світі останній аргумент звучить не дуже переконливо, позаяк чи не 99% норвежців/шведів/данців вільно спілкуються англійською). Однак, гадаю, як українцям приємно, коли до них іноземці звертаються українською, так і для скандинавів — коли хтось у такий спосіб висловлює уважність та повагу до культури ділових партнерів.
Зрештою, я застановила себе на тому, що насолоджуюся мовою і процесом навчання (саме тут, у центрі). Що я хвалько, якому приємно знати щось, що не всі знають 🙂 і потішатися з реакції родичів/колег, коли вони бачать мої сертифікати з УСЦ чи зауважують рядок у CV 😇 або просять сказати "пару слів по-норвезьки" 😀
А ще знання норвезької асоціювалося мені з відчуттям комфорту і безпеки. Коли я торік вперше відвідала Берген, я почувалася на диво зручно, могла дати собі раду з навігацією містом, покупками; спитати дорогу, замовити каву. Це дуже мене підкупило теплом і завзяттям довчити мову до пристойнішого рівня💪🏻💛
P.S. А щодо перекладацької роботи зі скандинавськими книжками — я не здаюсь)

Юрій, 34 роки:
У моєму власному досвіді, шведська мова допомагає мені взаємодіяти з колегами та клієнтами, покращує мою інтеграцію у процеси та робить мене більш конкурентоспроможним порівняно з тими, хто не володіє нею. Знання шведської дозволяє мені ефективніше доводити свою компетентність та знання у речах за які я несу відповідальність.

Причина 2: навчання.


Країни Скандинавії мають різноманітні освітні можливості. Тут можна повчитися як у народних школах, які є проміжною ланкою між школою та університетом, так і здобути якісну вищу освіту. Якщо ви бажаєте закінчити магістратуру у Норвегії, Швеції або Данії, приємною новиною може стати те, що багато навчальних програм доступні англійською. Але навіть у цьому випадку, знання норвезької, шведської або данської мови полегшить адаптацію до нового середовища. Вам буде легше комунікувати зі студентами та взаємодіяти з іншими людьми. Також ви зможете використовувати для свого навчання місцеву літературу. 


Можливість, яка стане доступною для вас  участь в програмі обміну. В скандинавських країнах їх досить багато, тож ви зможете приміряти на себе роль студента-іноземця.


Якщо ви науковець, то знання мови відкриє для вас доступ до розуміння джерел, допоможе у проведенні досліджень та надасть можливість брати участь у скандинавськомовних наукових конференціях. 


Катерина, 18 років:
Вивчення нової мови для мене часто стає чимось лячним. Зрозумівши, що планую навчатись у Данії, я прийшла в Україно-скандинавський центр та сподівалася, що зіткнення з ось цим стартом пройде м'яко, всупереч моїм переживанням. Так я і  познайомилась із центром, котрий виявився невід'ємною частиною мого шляху вивчення мови, адже саме завдяки підтримці вчителів та якісній базі знань, яку я здобула, мені вдалось вступити на IB програму, де я продовжила вивчати мову та відкривати її секрети з більш літературного боку. Почавши навчатись, я продовжувала вивчення навіть коли було важко, адже саме в моменти, коли здається, що ти в куті, ти найбільше вчишся на своїх помилках, а база, яку я вже здобула, давала додаткову впевненість у своїх силах. Загалом, вивчення данської стало для мене невід'ємною частиною життя та цікавим досвідом, котрий я здобуваю і досі. 
Тим, хто вагається, хочу порадити спробувати вступити у це нове та невідоме, адже вивчення мов відкриває нові культурні обрії та розширює можливості!

Причина 3: кохання.


Світ великий і він немає кордонів для справжнього кохання. На перший погляд, різні люди з різних країн можуть стати один одному найближчими на планеті. Звичайно, можна розмовляти зі своїм партнером/партнеркою англійською. Але як буде приємно вашій коханій людині, коли ви почнете говорити з нею її рідною мовою. Вивчення скандинавської мови стане не лише милим подарунком, а й виведе вас на новий рівень довіри, покаже, як ви цінуєте і поважаєте ваші стосунки. До того ж, вивчаючи мову, ви краще зрозумієте менталітет та культуру батьківщини вашого партнера. Це допоможе вам краще розуміти кохану людину та зміцнить ваші стосунки.


Аліна, 33 роки:
Мені завжди подобалась Скандинавія, її лаґом та водночас неймовірна повага до людей і безперервний розвиток. Я жила в багатьох країнах, завжди багато подорожувала та вчила мови цих країн. З появою у моєму житті мого чоловіка, Швеція стала моїм другим домом. Але, живучі у Катарі, чомусь не поспішала братися за шведську. 
І ось одного вечора, слухаючи розмову чоловіка з друзями, мені стало зрозуміло, що час настав:) Прикольний факт, що тоді я була саме на девʼятому місяці вагітності! Я вирішила, що не має ідеального часу для початку вивчення мови і я дуже хочу розмовляти на всіх мовах із моїм вже 4-х місячним сином! Моєю вчителькою стала Зоряна і вона дійсно «мій» викладач.
Зараз я вже впевненіше відчуваю себе кожного разу у Швеції, розумію майже усе, про що говорять оточуючі та вже можу читати казочки для своєї дитини. 
Щодо саме мови, мені дуже подобається шведська, її структура та звучання. Отримую море задоволення від кожного разу, коли все більше розумію про що говорять сімʼя та друзі. Для мене це маленька магія:)

Причина 4: хобі.


Якщо ви фанат норвезької природи, або полюбляєте фільми Берґмана, або ж цікавитеся данською королівською родиною вам точно треба опанувати норвезьку, шведську або данську. Чому? По-перше, ви ще краще познайомитеся з країною, яка вас цікавить. На вас буде чекати величезна кількість мовних відкриттів, які розкриють неочікувані факти про улюблену скандинавську країну. По-друге, ви будете проводити час за улюбленим заняттям, яке в будь-який момент може стати чимось більшим ніж хобі (життя може подарувати багато приємних бонусів;)) По-третє, подорожі будуть приносити вам більше задоволення та легкості, адже ви будете розуміти, що написано на автобусній зупинці, зможете без перешкод замовити їжу в закладі, а також отримаєте можливість поспілкуватися з місцевими їхньою мовою.


Окрім усіх вищеназваних причин, які можуть неабияк замотивувати вас, вивчення скандинавської мови це корисне для вашого мозку заняття. Опанування мови сприяє розвитку когнітивних навичок  воно покращує пам'ять, концентрацію та інші аспекти мозкової діяльності.


Ольга, 31 рік:
Відверто кажучи, вивчення норвезької стало для мене порятунком.
Я із Запоріжжя, у вересні та жовтні 2022 року місто обстрілювали майже кожну ніч, а найгірше було те, що влучали у житлові будинки. Був величезний страх через незнання, що може статися цієї ночі. Через стрес у мене почалися проблеми з памʼяттю і концентрацією. Я елементарно забувала слова і не могла нормально сформулювати речення, досі не завжди виходить. Тому я шукала спосіб змусити працювати свій мозок так, щоб не нашкодити самій собі. 
І вивчення іноземної мови стало тим самим інструментом. 
Норвезьку я хотіла вивчити з моменту як вперше там побувала у 2012 році, тому вибір був очевидним для мене. 
Так, жахливі обставини спонукали до здійснення того, що планував зробити роками. 
Поради для всіх, хто вивчає норвезьку для себе, як хобі, мабуть, такі самі, як і для тих, хто вивчає мову для роботи чи навчання. 
 1. Мотивація — це головне, але просто так знати норвезьку чи будь-яку іншу мову, мабуть, майже ніхто і не обирає. 
 2. Дайте собі час. Ви все вивчите, зрозумієте, заговорите. Просто не вимагайте від себе все і одразу.
 3. Оточуйте себе норвезькою. Дивіться фільми, серіали, слухайте подкасти, навіть якщо ви нічого не розумієте, це обовʼязково «вистрілить» потім. 
 4. Думаю, варто нагадати, що ми не в школі і догани за незроблену домашку — не буде. Це насамперед потрібно вам. Все, що ви зробите чи не зробите, — все ваше. 
 5. Метод «папуги» ніхто не скасовував. Почули — повторіть. Як мені здається, це дуже класно допомагає з правильною вимовою окремих звуків і помʼякшенням акценту.

Причина 5: біженство.


Опинившись як біженець в одній зі скандинавських країн, вам точно доведеться вивчити мову. Для когось це звучить як справжній виклик, але, як то кажуть, не святі горшки ліплять. Маючи мотивацію та хорошого викладача, ви зможете вивчити скандинавську мову, навіть якщо це ваша перша іноземна мова. 


Знання норвезької, шведської або данської мови надасть вам величезну кількість переваг: це і можливість отримати нову кваліфікацію або покращити вже наявну освіту, отримати роботу, або долучитися до діяльності місцевої громади. Крім того, це полегшить ваше повсякденне життя: ви зможете самостійно звертатися за медичною допомогою та розуміти інструкції лікарів, розв'язувати побутові проблеми та питання пов’язані з різними інституціями. Також це можливість знайти нових друзів, знайомити їх з Україною та її культурою, а також розповідати про війну. 


Лариса, 56 років:
Я не вивчала іноземні мови вже давно, але після неочікуваного переїзду в Норвегію через війну у квітні 2022 року мені довелося почати вивчати норвезьку, щоби стати повноцінною частинкою суспільства. 
Початок був дуже складним, але я не зупинялася. Я розуміла, що мені мова необхідна для повноцінного життя в новій країні, тому я продовжувала ходити на курси навіть коли було важко.  Зараз я вчуся на рівні В2 і, можливо, я ще не досягла такого високого рівня, але вже однозначно відчуваю значний прогрес. Навіть наважуюсь говорити норвезькою по телефону, що раніше було для мене великим випробуванням.
Хочу підбадьорити всіх, хто знаходиться на шляху вивчення іноземної мови: робіть це у власному темпі, але робіть це регулярно. З наполегливістю і послідовністю ви обов'язково побачите результат!

+1 неочевидна причина: вам нудно.


Вчіть скандинавську мову, коли вам нудно! На противагу перегляду серіалів на Netflix, скандинавська мова принесе вам практичну користь. Можливо не одразу, але з часом точно. Адже знання ніколи не бувають зайвими, а переваг у вивченні норвезької, шведської або данської мови, як ви бачите, дуже і дуже багато.


Микита, 24:
Іноземні мови подобалися мені з дитинства. Після школи я розмовляв англійською і польською на пристойному рівні, тож в університеті на парах з англійської мені було дещо нудно. Тут я і дізнався про можливість вивчати шведську замість англійської і вирішив спробувати, міркуючи, що англійську, якщо вона потрібна буде в майбутньому, я зможу вивчити будь-де і будь-коли, а от шведську навряд чи. Так спробував, що тепер практично усе моє робоче життя й інтереси пов'язані зі Швецією і Скандинавією. За шведською підтягнулася і норвезька, і нині я собі не можу уявити життя без цих мов і культури. Тому якщо ви досі міркуєте, чи це точно ваше, — обов’язково спробуйте!

***


Якщо у вас є одна або може й більше причин для вивчення норвезької, шведської або данської мови, реєструйтесь на курс за посиланням. Нехай опановування скандинавської мови буде для вас цікавим та легким!


Наталя Коцюбинська


138 переглядів0 коментарів
bottom of page