top of page
Пошук

Допомога Україні: відповідь Нордичних країн на російське вторгнення

Оновлено: 24 бер. 2022 р.

«Українська дипломатія мобілізувала безпрецедентно широку антипутінську коаліцію для підтримки України у Народній війні проти російського вторгнення. Нині [станом на ранок 28.02.22] до неї входять 84 країни та 13 міжнародних організацій. Росія вже зазнає нечуваних втрат. І це лише початок» Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Infographic Helping Ukraine Nordic Response to Russian Invasion

Норвегія, Швеція, Данія, Фінляндія та Ісландія також не стоять осторонь та підтримують Україну, тепер вже не тільки словами. Активна українська громада на Півночі та нордичні друзі України провели низку мирних протестів у багатьох містах із вимогою від своїх урядів реальних дій. Висловлюємо подяку кожному залученому та розповідаємо про рішення Урядів Нордичних країн щодо підтримки України в умовах російського вторгнення. Будемо намагатися оперативно слідкувати за оновленнями та доповнювати дану статтю.


Рішення Уряду Королівства Норвегія щодо підтримки України


27 лютого Посол України в Норвегії В’ячеслав Яцюк підтвердив рішення Уряду Норвегії про масштабну підтримку Україні, яка включає:

  • виділення 2 мільярдів норвезьких крон (200 мільйонів євро) для вирішення гуманітарних проблем в Україні;

  • передачу Україні партії захисного військового екіпірування, зокрема шоломів, бронежилетів та деяких інших предметів військової екіпіровки;

  • замороження суверенним фондом Норвегії (The Government Pension Fund Global) всіх інвестицій в РФ з їхнім подальшим повним виведенням з російської економіки (на даний момент обсяг таких інвестицій становить приблизно 2,5 мільярди євро);

  • приєднання Норвегії у повному обсязі до останнього пакету санкцій ЄС проти РФ.

Norwegian support for Ukraine

Вже наступного дня, 28 лютого, Норвезький Уряд опублікував рішення надати Україні також і зброю: 2 тисячі протитанкових гранатометів М72, пояснивши своє рішення тим, що перебувають на одній хвилі зі своїми союзниками та іншими нордичними країнами. Нагадаємо, що з 1950-х Норвегія відмовилася від постачання зброї до країн, які не входять в НАТО, і перебувають у стані війни чи загрози збройного конфлікту.


Рішення Уряду Королівства Швеція щодо підтримки України


Швеція з перших годин атаки на Україну засудила російську агресію, а прем’єр-міністерка країни Маґдалена Андерссон зателефонувала Президенту Володимиру Зеленському з висловленням підтримки.

Swedish support for Ukraine

Пізніше, 28 лютого, вона підтвердила надання Україні допомоги у вигляді 5 тисяч протитанкових гранатометів, 5 тисяч бронежилетів, 5 тисяч шоломів та 135 тисяч польових пайків, крім того 500 мільйонів шведських крон на пряму підтримку Збройних сил України, про що напередодні заявляла у Twitter Міністерка закордонних справ країни Анн Лінде. Нагадаємо, раніше Швеція також дотримувалася позиції нейтралітету у світових конфліктах.


Upd: 1 березня Анн Лінде анонсувала надання Україні додаткових 500 мільйонів шведських крон на гуманітарну допомогу. Наразі сума шведської гуманітарної допомоги складає загалом 58 млн євро.


Upd: Анн Лінде постійно ділиться на своїй сторінці у Твіттер актуальними новинами у підтримці Швецією України та запевняє про повну залученість Королівства у допомогу нашій країні. З останніх новин 23 березня Швеція подвоїла свою допомогу Збройним силам України в розмірі додаткових 5 тисяч протитанкових гранатометів, що стало ще одним історичним рішенням уряду країни. Слідкуйте за офіційними джерелами, аби бути в курсі актуальних розмірів допомоги.


Рішення Уряду Королівства Данія щодо підтримки України

Danish support for Ukraine

Уряд Данії прийняв рішення відправити в Україну 2700 одиниць протитанкової зброї типу M72 EC LAW (Enhanced Capability Light Antitank Weapon). Таке рішення прем'єр-міністерки Метте Фредеріксен підтримала більшість парламенту. Ще в п’ятницю 25 лютого в розмові з Президентом України Володимиром Зеленським вона запевнила його у повній підтримці України Данією, про що повідомила на своєму Facebook. Міністерка також виступила з промовою перед громадою, що зібралася на протест у підтримку України під Посольством росії 27 лютого.


Крім того значною є гуманітарна підтримка країни. Уряд Данії ще 25 лютого повідомив, що надає 50 мільйонів данських крон гуманітарної допомоги України. Пізніше Посол України в Данії Михайло Видойник підтвердив надання Данією 2000 захисних жилетів та 700 аптечок Україні, заявивши, що підтримки буде ще більше.


Upd: 18 березня міністр оборони Данії Мортен Бьодсков заявив про те, що готова відправити військових до миротворчої місії в Україні, після того як Польща виступила з ідеєю такої місії. Також Данія посилюватиме свою підтримку України.





Рішення Уряду Фінляндії щодо підтримки України


Нейтральна раніше Фінляндія теж оголосила про свої наміри відправити летальну зброю та боєприпаси в підтримку Україні, а також обмежувальних заходів для дестабілізації росії, про це повідомило фінське інформаційне агентство STT з посиланням на слова Прем’єр-міністерки країни Санни Марін. За повідомленням Міністра оборони Фінляндії Антті Кайкконена вже відомо, що йдеться про постачання 2500 автоматів, 150 тисяч куль, 1500 одиниць протитанкової зброї та 70 тисяч продуктових пайків.


Finnish support for Ukraine

Таке рішення також означає зміну політики Фінляндії, яка зберегла імідж нейтралітетної країни з тих пір, як Радянський Союз у 1956 році відмовився від військово-морської бази, яку займав на півдні Фінляндії після Другої світової війни.



Рішення Уряду Ісландії щодо підтримки України


Ісландія теж не стоїть осторонь. З перших годин повномасштабного наступу росії Прем’єр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоуттір на своєму Twitter висловила рішуче засудження військових дій росії за неприйняте порушення міжнародного права та наголосила, що життя мирного цивільного населення повинне бути головною турботою.

Icelandic support

Ще 24 лютого Міністерка закордонних справ країни Турдіс Ґільдадоуттір заявила, що Ісландія відповість на гуманітарні потреби, надавши 1 мільйон євро на гуманітарну підтримку в Україні. Це на додаток до внеску в розмірі 200 тисяч євро до Цільового фонду НАТО для Програми професійного розвитку України. Ісландія продовжить підтримувати Україну, беручи повну участь у міжнародних санкціях.

Уряд Ісландії також вирішив призупинити дію двостороннього договору про спрощення візового режиму від 2008 року між Ісландією та Росією для російських чиновників, бізнесменів, парламентарів, дипломатів. Ці заходи є доповненням до санкцій з боку європейських держав, до яких долучилася Ісландія, що зазначено на сайті Уряду Ісландії.


Upd: 8 березня Міністри закордонних справ усіх 5 Нордичних країн зібралися на зустріч, аби обговорити та скоординувати свої дії у засудженні дій росії та підтримці України. Нордіки співпрацюють над способами підтримки та розробляють активно план дій для українських біженців, які прагнуть зупинитися у їхніх країнах.

Russian planes banned

Варто також зазначити, що в солідарність з Україною всі вищезгадані країни вирішили закрити свій авіапростір для літаків РФ.


Нордичні країни у повній солідарності з Україною! Дякуємо їм та слідкуватимемо за новими діями та санкціями.


Все буде Україна! Слава нашим героям!



Матеріал підготувала

Іліщук Наталя,

Культурна менеджерка

Українсько-Скандинавського Центру

197 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page