top of page
Пошук

Нордичне літо, магічна осінь, борщ у ZOOM та інші підсумки 2023 року від УСЦ

Підбивати підсумки року  це хороший звичай, який допомагає підсумувати та проаналізувати рік, що минає. От і ми, команда Українсько-скандинавського центру вирішили також згадати, на що був багатий цей рік і поділитися з вами.


У цифрах:


  • УСЦ провів три семестри курсів нордичних мов: зимово-весняний, літній та осінньо-зимовий. Зараз триває набір на зимово-весняний курс 2024, тож маєте чудову можливість долучитися та здійснити одну зі своїх мрій у новому році;)

  • Усього на курсах УСЦ протягом 2023 року навчалося 133 студенти. 

  • У нас відбулося 5 розмовних клубів та 7 подій.

  • У межах фандрейзингової кампанії пов'язаної з 9-річчям центру, УСЦ зібрав 217 960 грн для підрозділів ППО.

  • Усього цього року УСЦ задонатив 318 260 грн на різні військові потреби. 


А тепер хронологія:


Зустріч частини команди УСЦ в Норвегії

У січні відбувся онлайн перегляд епізоду данського серіалу Skruk. Під час події викладачка данської мови Анна Крисальна розібрала лексику та граматику серіалу зі студентами. Також на події практикували говоріння.


У лютому на день Калевали (28 лютого) відбулася онлайн-лекція «У пошуках “Калевали”» великої фанатки та знавчині Фінляндії Айно Тьорні. Спікерка розповіла про захопливу історію фінського епосу, його особливості та головних героїв. Разом з Айно ми захоплювалися історіями Калевали та слідкували за її впливами у культурі. Якщо ви тоді не мали нагоди долучитися до лекції, а бажання розібратися в Калевалі нікуди не зникло  запрошуємо на наш ютуб;)


У березні всі охочі мали можливість ближче познайомитися зі скандинавським пантеоном, а саме з його жінками. Усе завдяки онлайн-лекції «Жіночі образи у скандинавській міфології» нашої головної язичниці проєктної менеджерки Катерини Євсейчик. Виявилося, що жінки в скандинавських міфах можуть бути абсолютно різними (всемогутніми асиньями, таємничими ванами або мудрими норнами), але водночас рівними. 


Також у цьому місяці ми розпочали набір на початковий курс української мови для іноземців. 


У травні розпочалося справжнє нордичне літо  стартував набір на літній курс нордичних мов. 


Тоді ж відбулася презентація унікальної праці Марини Траттнер «Скарби шведських архівів». Упорядниця книги поділилася цікавими фактами з роботи над виданням та зруйнувала низку стереотипів щодо роботи з архівами. 


Зустріч з друзями УСЦ в Осло

У червні наші студенти вирушили у мовні пригоди — 5 червня стартував наш літній семестр.


У липні наші іноземні студенти, які вивчали українську мову, разом зі своєю викладачкою Юлією та львівською менеджеркою Ліаною готували справжній український борщ! Це відбувалося на неофіційному афтепаті після успішного завершення рівня А2. Унікальності цьому додав факт, що все це відбувалося в ZOOM. Тому якщо маєте знайомих іноземців, що бажають вивчити українську мову,  надсилайте їм цей лінк та закликайте негайно реєструватися. Вивчати мову в УСЦ завжди цікаво, адже ми  це більше ніж мовна школа. 


Того ж місяця ми запустили курс SKRIV DANSK для всіх, хто хотів удосконалити  письмове володіння данською мовою та скласти іспит PD2, PD3, Studioprøven. 


У серпні ми запрошували всіх охочих відкрити магію півночі разом із нами, адже розпочався набір на осінньо-зимовий семестр нордичних мов! 


У цьому ж місяці на норвезькому розмовному клубі говорили про ChatGPT, феномен «Барбенгаймера», членство Швеції у НАТО та про інші актуальні, на той момент, події. P.S.: Закликаємо долучатися до наших майбутніх розмовних клубів — як бачите, у нас завжди цікаво;) 


У серпні розпочався курс з підготовки до норвезького іспиту Norskprøven для рівнів А2-В1. 


А ще у серпні УСЦ організував офлайн-зустріч друзів центру в Осло. Ми зустрілися та гарно провели час у парку скульптур Віґеллана, де грали в настільні ігри, куштували смаколики та спілкувалися.


У вересні настільні ігри були вже у Львові  в офісі Центру зібралися знавці шведської мови, щоб за фікою попрактикувати говоріння, освіжити словниковий запас та насолодитися розмовами у колі однодумців. На початку осені 57 студентів почали здобувати магічну силу мовних знань на наших курсах нордичних мов. 


А іноземці розпочали вчити українську мову. 

Настільні ігри шведською у львівському офісі УСЦ

У жовтні ми відкрили для себе північ Швеції  наша фахівчиня з історії Наталя Коцюбинська розповіла про найпівнічніший лен країни в онлайн-лекції «Норрботтен: переїжджі міста, співучі озера та інші дива». Завдяки розповіді слухачі дізналися більше про шведську Лапландію, туризм в цьому регіоні, а також загадкові речі, які там відбуваються  міста, які рухаються, сонце, що світить вночі, та озера, що люблять співати. Якщо для вас останнє речення звучить як загадка Одіна  натискайте тут та дивіться лекцію на нашому ютубі.


Настолки знову зібрали людей у львівському офісі у жовтні, але на цей раз  знавців норвезької мови. Ми пограли у різні ігри, скуштували кави та потренували норвезьку. А в кінці місяця всі, хто вивчає норвезьку мову, зібралися на онлайн розмовному та поспілкувалися на тему осені, і не лише;)


У листопаді ми відсвяткували своє 9-річчя! І з цієї нагоди УСЦ розпочав збір коштів на потреби двох новостворених підрозділів ППО. Ми вирішили зібрати 200 000 грн, але завдяки нашим амбасаТорам, різноманітним ініціативам та вашим донатам загальна сума склала 217 960 грн. Про те, що було куплено для підрозділів за кошти збору, ви можете прочитати у нашому звіті на сторінках центру в Instagram та Facebook. Ще раз дякуємо всім, хто долучився до нашої фандрейзингової кампанії. Разом до перемоги! 


Кожного листопада відбувається Тиждень нордичної літератури (Nordic Literature Week). УСЦ уже традиційно долучився до цієї ініціативи. На наших сторінках в Instagram та Facebook ми розповіли про цьогорічні книжки та їхніх авторок. Також ми зібрали книжкові рекомендації від людей, які безпосередньо дотичні до нордичної літератури в Україні. Нордичний must-read ви можете знайти у нашому блозі


У грудні в межах Тижня нордичної літератури відбулася зустріч читацького клубу з Льонеберґи. Зустріч провела Марина Смагіна  авторка п’яти книг для дітей та дорослих, перекладачка, медійна редакторка. У дружній атмосфері ми поговорили про нордичну дитячу літературу, її унікальність, обговорили уривок з книги «Нові витівки Еміля з Льонеберґи» Астрід Ліндгрен, та згадали цікаві факти з біографії письменниці.


В середині місяця знавці данської мови на розмовному клубі обговорювали та ділилися думками щодо впливу медіа на повсякденне життя та суспільство.


Тоді ж в УСЦ з’явилася нова Голова Правління Ліана Бриндзак!


А ще ми запустили набір на новий семестр вивчення нордичних мов і будемо дуже раді бачити серед зареєстрованих як і наших «старих» студентів, так і нових ласкаво просимо до реєстрації! Нехай зимова казка стане вашою реальністю:)


***


Дякуємо, що протягом року ви були з нами, долучалися до наших курсів, подій та були частинкою нашої нордичної спільноти. Залишайтеся з нами. Далі  більше!

23 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page