top of page
Пошук
  • Фото автораUSC

6 шведських традицій, які допоможуть знайти духовний спокій

Шведський побут не схожий на наш — шведи живуть неквапливо, але все встигають, найбільше цінуючи помірність, гармонію і затишок.


Все повинно бути lagom (лаґом)

Помірність у всьому — ось секрет шведського благополуччя. Все повинно бути в міру, не надто багато і не занадто мало. Не перепрацьовувати на роботі, але і не працювати абияк. Не купувати зайвих речей, але одягатися якісно і зі смаком. Готувати різноманітно і з задоволенням, але не переїдати за столом. Концепція лаґом присутня у всіх сферах життя і допомагає досягти балансу і гармонії.


Право публічного доступу allemansrätten (аллеманс–реттен)

Хайкінг у природному заповіднику, похід з ночівлею на берег озера або пікнік у парку біля будинку — все це традиційне дозвілля шведів. Ліс займає половину площі країни і весь доступний для її жителів. Аллемансреттен — це право гуляти на природі, збирати гриби і ягоди, ставити намети, де завгодно. Єдина умова — не порушувати при цьому спокій оточуючих.

Перебування на природі і можливість побачити найкрасивіші заповідні куточки країни роблять людей спокійнішими та щасливішими.


День для солодкого

шведів є спеціальний день тижня, коли вони дозволяють собі відвести душу та їсти солодке скільки хочеться. Цей день зазвичай випадає на суботу. Тоді кондитерські відділи заповнюють маленькі шведи: вони вибирають lördagsgodis (льордасгудіс), суботні солодощі. Цукерки, печиво, тістечка і шоколад стають солодшими, якщо мрієш про них весь тиждень.

Льордасгудіс — це теж прояв помірності. Шведи з дитинства знають міру в усьому, в тому числі й у кількості солодкого, але при цьому не відмовляються від нього зовсім.


Фредасмюс (Fredagsmys)

Час, проведений біля телевізора в п'ятницю ввечері, не вважається втраченим. У Швеції це улюблена сімейна традиція — залишитися в п'ятницю ввечері вдома, всією родиною дивитися телевізор і невимушено спілкуватися. У традиції є своя назва — фредагсмюс або затишна п'ятниця. До неї готуються заздалегідь: обов'язково купують щось смачне, вибирають фільм або передачу цікаву для всіх. А потім влаштовуються на дивані у вітальні, щось обговорюють, сміються, гортають журнали і дивляться фільми.


Дім — найкраще місце

Із домом пов'язано багато приємних моментів. Шведи люблять проводити час вдома так само сильно, як і виїжджати на природу. Тому вони частіше звуть друзів на вечерю і самі ходять в гості, ніж зустрічаються в кафе і барах. Будинок і все, що стосується його оформлення, — справжній культ, предмет гордості та найкраще місце в світі. Прийнято стежити за трендами інтер'єрного дизайну, поширювати фотографії будинку в соцмережах, постійно щось покращувати й доповнювати. Зрештою, все робиться для того, щоб відчувати себе вдома комфортно, розслаблено і щасливо.


Суничне місце

У шведів є поняття smultronställe (смюльтронстеллє), яке дослівно перекладається як «суничне місце». Ми частіше називаємо це «місцем сили»: знайома з дитинства лава в парку, відокремлений куточок, дачний будинок або улюблений район в місті. У кожного має бути таке суничне місце, де він може побути наодинці з собою, відновити ресурси, відпочити від рутини і справ.


Чи маєте ви власні родинні традиції, яких дотримуєтеся й по цей день? Поділіться з нами в коментарях, раптом і шведам стане цікаво!

Євген Легенький


1 550 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page