top of page
Пошук
  • Фото автораUSC

Скандинавські серіали для затишного вечора

Серіали стали для нас уже незамінними. Ми дивимося їх після насиченого робочого дня, хюґно відпочиваючи з пледиком і відерцем морозива. Сьогодні хочу розповісти вам про скандинавські серіали, які зайняли свою особливу нішу у телевізійному просторі. А ще це — чудова можливість попрактикувати на слух норвезьку, шведську чи данську мови.


Почнемо зі Швеції.

Першим серіалом, що я повністю подивилася шведською, був «30 grader i februari». Це драма про шведа, який вирушає на пошуки жінки до Таїланду, та жінку-кар’єристку, яка після чергового вигорання вирішила зі своїми доньками переїхати до вищезгаданої країни посмішок. Захопливий та місцями сумний сюжет.


Є одна цікава комедія під назвою «Swedish Dicks». Історія відбувається у детективному агентстві в Лос-Анджелесі, де працюють два шведи. Герої використовують рівною мірою англійську та шведську, тому якщо ви не зовсім впевнені у своїй шведський та/або хочете подивитися «гостросюжетний детектив» за участі Кіану Рівза, то цей серіал саме для вас.


Героїня «Ängelby» — нещасна жінка, яка переїжджає до іншого міста разом зі своїми дітьми з метою почати життя з чистого аркушу. Проте з самого початку з нею починають траплятися різні загадкові ситуації, через які виникають великі проблеми.


Новинка 2020-го року — серіал «Dejta». Головна героїня Елла — розлучена сорокарічна жінка зі Стокгольму, яка шукає кохання в Інтернеті. Вона має свій невеликий бізнес, пекарню-кондитерську, та шістнадцятирічну доньку, яка її геть не поважає. Еллу підтримує подруга, що радить їй подолати свої упередження і комплекси та спробувати додатки для знайомств. Чи вийде у героїні знайти своє кохання? Дізнаєтесь, коли подивитесь😉.


Також серіал минулого року «Box 21».

Це зворушлива трагічна історія про двох дівчат, які знаходяться у сексуальному рабстві у Швеції. Здавалось би, у 21 столітті рабства більше немає, але, на жаль, реальних історій, як у цьому серіалі, безліч. Дуже рекомендую до перегляду.


Ще один гість нашого вечора — це програма із зовсім іншим настроєм, що називається «Leif & Billy». Історія про двох друзів, які мешкають у невеликому місті в Норрланді та постійно шукають пригод. Вони не дуже розумні, проте добрі та наївні.


«Jägarna» — це така сувора шведська драма, яка є сиквелом однойменного фільму. Головну роль виконує чудовий Рольф Лассгорд, якого ви можете знати завдяки ролі Уве в «En man som heter Ove».

Стосовно «Solsidan» виходить досить незвичне ситуація. Я не дивилась, але запитувала двох різних шведів, що вони думають про цей серіал. Один сказав, що він обожнює цю комедію, однак інший ненавидить її, бо шведи там зображені досить карикатурно. Як ми знаємо, правда повинна знаходитись десь посередині. Можливо, хтось любить посміятися зі своїх недоліків, а комусь це неприємно.


Наступний серіал трохи, як то кажуть, «на любителя», тим не менш дуже смішний. Називається він «Veni Vidi Vici» та оповідає про данського режисера на схилі своєї кар’єри. На щастя, він знайомиться з людиною, яка пропонує йому великі гроші за участь у своєму проекті. У зневіреного Карстена знову з’являється віра у себе та надія на свій грандіозний камбек. Натомість він потрапляє у порно-індустрію та переживає великі негаразди.


Продовжимо Данією.

Мені багато друзів рекомендували «The Rain».

Якщо ви фанат постапокаліптичних сюжетів, то вам він сподобається. У Данії виник якийсь новий невідомий вірус, що передається через воду, тому під час дощу треба ховатися, а опісля жодним чином не

вступати у калюжі. Особливість у тому, що це лихо поширюється лише на територію Данії, яка тепер відгороджена величезною стіною. Головні герої мандрують до тієї стіни, аби втекти з країни. Я дивилася «Дощ» у 2019, але тепер, коли у нас панує пандемія та Данія закрита, то вже трохи не смішно 😂.


У 2020-му році вийшов «Sommerdahl». На мій погляд, це типовий скандинавський детектив, але одній моїй подрузі дуже сподобалось. Цікавий факт: син Лаури Драсбек, акторки, що виконує там роль Маріанни, вчиться разом зі мною. Його молодший брат

також навідувався до нашої школи, а батько, Жерар Бідструп, викладав у мене акторське мистецтво.


На мене, як на людину геть далеку від релігії, «Herrens Veje» справив сильне враження. З одного боку, ми бачимо битву за становлення головою місцевої церкви; з іншого, історію молодого хлопця, який їздив на фронт як священник. Дуже сильна акторська гра та захопливий сюжет. До того ж, там грає неперевершений Ларс Міккельсен!


Закінчимо Норвегією.

Серіал «Twin» 2020» року розповідає нам про чоловіка, який пливе за течією та не переймається. Він займається орендою дошок для серфу. В один момент його виганяють за несплату ренти і він просить допомоги у свого більш успішного брата-близнюка. Серіал короткий, далі дивиться самі 👀 .


Вважаю важливим розповісти вам, шановні читачі, про такий маловідомий серіал «Buzz Aldrin, hvor blev det av deg i alt mylderet?”

Головного героя, Маттіаса, залишає його дівчина, яку він дуже любив. Маттіас ніколи не прагнув стати першим. Він вважає друге місце не менш важливим. Життєві обставини довели його до нервового зриву, через який він потрапив у шторм, а згодом прокинувся аж на Фарерських островах. Там він знайомиться з місцевим народом. Фарери у кінематографі згадуються не так вже й часто, тому можна скористатися можливістю подивитися на них і трохи повчитися філософії життя від головного героя.


«Aber Bergen» оповідає нам про розлучену пару юристів, які намагаються продовжити спільно вести справи. Місце події — Берген, тому готуйтеся слухати найгарніший діалект Норвегії.

«Vikingane» перекладають як «Вікінги», хоча річ тут не про голлівудський серіал, а про норвезький. Любителі історії оцінять.


Досить короткий серіал «Nobel» знайомить нас із ветераном, що воював в Афганістані. Якщо чесно, вже не пам’ятаю, про що він, але мені сподобався 😂. Треба буде передивитися!


На мою думку, «Grenseland» — черговий типовий скандинавський детектив. Однак давайте зізнаємося, що інколи усе ж таки хочеться подивитися похмурий норвезький нуар.

Класика норвезького кіновиробництва — серіал «Okkupert», що був знятий на основі книги Ю Несбе «Окуповані». Досить цікаве викладення проблеми «російської загрози», що є постійною темою дискусій у Скандинавії та Балтії. Рекомендую!


БОНУС: ФІЛЬМИ!

Норвегія

«Kraftidioten» 2014-го оповідає про вбивство та розкриває обставини його скоєння. Досить вдале поєднання криміналу та гумору.


«Schpaa» — це відображення Норвегії 90-х років минулого століття. Зазвичай ми думаємо, що Норвегія — це високий рівень життя. У цьому фільмі зображено життя дітей емігрантів та норвежця Юнаса. Хлопці товаришують та розважаються, проте

коли вони зв’язуються зі злочинцями, хорошого кінця не ждіть.


Добра комедія «Kyss meg for faen i helvete».


Слід згадати визнаний шедевр «Mannen som elsket Yngve». Фільм зачіпає тему підлітків та кохання. Обов’язковий до перегляду!


Хочу також додати «Max Manus». Фільм, заснований на реальних подіях, розповідає нам про сили опору в Норвегії під час нацистської окупації.


Мій особистий вішліст серіалів та фільмів:

> Kalifat (Швеція)

> Kongen av Bastøy, (Норвегія)

> Hawaii, Oslo (Норвегія)

> Woman at war (Ісландія)

> Metalhead (Ісландія)

> Jagten (Данія)

> Äkta människor (Швеція)


Сподіваюся, вам щось припаде до душі. І плани на кілька (а то й більше) вечорів у вас точно складені! Гарного перегляду!


Яна Скляр

1 517 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page