top of page
Пошук
  • Фото автораUSC

Огляд нового шведського серіалу “Kärlek och anarki”

Новий шведський серіал 2020 року від FX та Netflix – Kärlek och anarki (Любов та анархія).

Романтично-психологічна історія дружби, любові, сімейних та робочих відносин. В той же час теми “табу”, як-от:

  • стосунки між людьми з великою різницею у віці;

  • ставлення до людей із проблемами психічного здоров’я;

  • насилля над жінками – фізичне та психологічне.


За реалістичністю зйомки та цікавістю, ніби звичного, без елементів екшену сюжету “Кохання і анархія” посідає друге місце після популярного норвезького серіалу “Сором” у моєму особистому рейтингу.


В серіалі головною героїнею є жінка Софі. Вона – кваліфікована спеціалістка, має зразкову сім’ю з двома дітьми та гарним просторим будинком. Винятком є її батько, який постійно влаштовує одиночні мітинги “проти модернізації”, лається на касові апарати та сумує за “Швецією минулого”.

На роботі Софі направляють у видавництво, де вона має розробити стратегію розвитку та модернізації. Видавництво доволі старе, і йому не вистачає креативної допомоги. Там Софі знайомиться із молодим айті-спеціалістом – Максом.

Із часом Макс із Софі знаходять спільну мову. Вони починають обмінюватись завданнями, виконання яких ставить один одного в досить незручне становище перед іншими, але їх це розслабляє та веселить. До того ж, Софі знову почувається “собою”.

Але переломним моментом стає новий вчинок батька Софі, через який його відправляють до психіатричної клініки, а її чоловік – лише звинувачує Софі та зовсім не підтримує.

Гаслом серіалу для мене є слова Софі: “Відрізнятися від інших – це нормально, якщо навколо немає осуду”. Суспільний острах, презирство і ненависть – ось що може звалитися на неї, якщо вона захоче бути собою. Все життя Софі охоплювали ці думки, вона з раннього дитинства бачила психічні проблеми батька. Але для неї, людини, яка його не засуджувала, він був просто “батьком”.

Саме цього не вистачало в сім’ї Софі: її ідеальний чоловік боявся того, що Софі перейняла батьківську проблему, на відміну від Макса, який бачив у її щирості та іноді дитячих діях реальну щасливу Софі. В тяжку хвилину він подав їй руку, тоді як чоловік від неї відвернувся. Макс добре її розуміє, тому що сам знаходиться в подібній ситуації, що і пов’язує їх.


Серіал дійсно вартий уваги, водночас є легким до перегляду, звільняє розум від зайвих думок, але і несе сильну ідею, яка точно зачепить кожного глядача.


Євген Легенький

131 перегляд0 коментарів

+380937312747

©2021 by Ukrainian-Scandinavian Center

bottom of page