top of page
Пошук
  • Фото автораUSC

Огляд книги «Мистецтво створювати щасливі спогади»

Щастя – як його досягти? Багато хто ставив собі це питання і багато хто знаходив на нього свою відповідь. Але що ми називаємо «щастям»? Хтось бачить щастя як щось конкретне і глибоко особисте; для когось воно полягає у здійсненні мрій; інші можуть навести досить неочікувані, нестандартні формулювання того, що робить їх щасливими. Але всі можуть погодитися в тому, що справжнє «щастя» — це життя у фізичній та психологічній стабільності, достаток та благополуччя близьких людей. Щастя – це спогади, які ми створюємо всіма своїми силами.


Вже відомий багатьом директор данського Інституту дослідження щастя Мік Вікінг це і описує в своїй останній книзі «Мистецтво створювати щасливі спогади». Ніщо не приносить нам стільки щастя як згадки найщасливіших моментів нашого життя.

Вступом до книжки є напрочуд точні слова, як каже Мік, «одного з найвидатніших філософів ХХ століття — Вінні Пуха»: «ми не розуміємо, що створюємо спогади; нам просто весело». В цьому і є суть щасливих спогадів — вони зароджуються в моменти щирості, сповнені радощів та тепла. Такі спогади не створиш навмисно, але завжди можна цьому посприяти. Ось що радить нам Мік у своїй книзі:


1. «Першість». Те, що ви робите вперше, завжди найкраще запам'ятовується. Тож не треба боятись робити щось, на що ви так давно очікуєте: беріть увесь свій запал — та вперед: +1 щасливий спогад вам забезпечено.

2. «Мультисенсорність». Не просто так багато хто з нас любить теплі та щирі обійми, запахи свіжоспеченої здоби, найгарніші морські заходи сонця та звуки справжньої та живої лісової галявини. Сприймати світ уважніше та насолоджуватися кожною миттю — цього вимагає наша свідомість.

3. «Карбування зусиль». Не треба зупинятись на шляху до своєї мети. Треба старатись понад усе, і потім, згадуючи свої злети та падіння, ви точно відчуватимете себе піднесено, як ніколи. Гордість за себе та віра в свої сили — ми завжди відчуваємо себе щасливішими через це.

4. «Не забувати хороше». Частіше згадуйте найпрекрасніші миті свого життя, радійте тому, що такі моменти траплялися на вашій долі. Щасливі спогади не поринуть у забуття, з'являться сили для створення нових, ще більш щасливих моментів.

5. «Аутсорсинг пам'яті». Привчіть себе не зациклюватися на поганих моментах. Згадуйте їх якомога менше, не дозволяйте тригерам контролювати вашу підсвідомість. Якщо такі спогади занадто сильні, немає нічого поганого у візиті до психолога. Ці люди не тільки задають питання про наше дитинство та стосунки з батьками, вони допомагають нам прийняти та відпустити своє минуле, стати цілісними, а відтак — щасливішими.


Все, що треба для нашого «щасливішання», в нашій голові та в наших руках. Відпустити погане, задля того, щоб звільнити місце для чогось дійсно прекрасного. Жити, сповна насолоджуючись моментами, які приносять нам спокій та легкість. Оточувати себе людьми, які рідні не за кров'ю, а душею: з ними кожен день може бути щасливішим від іншого. Любіть та приймайте себе з усіма своїми відмінностями, бо лише ви можете зробити себе щасливими!


Євген Легенький


156 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page