top of page
Пошук

Як провести день у Скандинавії, (майже) не виходячи з дому

Оновлено: 28 вер. 2020 р.

Дисклеймер: це дуже суб’єктивний спосіб провести дуже суб’єктивний скандинавський день з акцентом на Швецію (дуже суб’єктивну) ;)


Не знаю, як ви, а я би в цю ранню осінню пору із задоволенням помандрувала кудись у Скандинавію. Мене би не налякали ні дощі, ні настання холоду - навіть навпаки, це ж ідеальні умови для того, щоби пити ще більше гарячої кави і їсти ще більше свіжих булочок! У чому тут є проблема - ми всі з вами знаємо: зараз так просто до Скандинавії не помандруєш. Тому доводиться обходитися доступними нам способами і створювати Скандинавію самотужки: таке собі “зроби-сам” :)


Ділюся інструкцією з 10 простих кроків для ідеального дня у скандинавському стилі у себе вдома (для найкращого результату обирайте вихідні!). Обережно, ви можете втягнутися у цю справу!


1. Почніть день повільно. Нікуди не поспішаючи, неквапливо збираючись. Світ від вас нікуди не втече та і навряд чи він вас ловить (погодьтеся, ми не те щоби всі Григорій Сковорода). Що робити повільним скандинавським ранком? Вийти на пробіжку / вигуляти пса / зробити зарядку. Зварити доброї кави, її випити, заївши чимось смачненьким - нехай це буде завчасно (звечора!) куплена або (ще краще!) спечена вами булочка з корицею або кардамоном. А якщо вранці ще темно і холодно, побухкотіти на цю темінь, але по-доброму, бо ж зате свічки можна запалити, натягнути улюблені шкарпетки - так затишніше і тепліше.


2. Для створення якнайбільш підходящого настрою візьміть якусь книгу, яка вас миттєво перенесе до Скандинавії. Мої особисті фаворити - “Вафельне серце” Марії Парр, “Помаранчева дівчинка” Юстейна Гордера, “Літня книжка” Туве Янссон, що завгодно Фредріка Бакмана, Ульфа Старка, Астрід Ліндгрен… (зупиніть мене). Якщо маєте змогу, візьміть цю книгу мовою оригіналу. Отримайте максимальну насолоду від авторської мови, сюжету, смакуйте все це повільно, або ж зламайте собі мозок, якщо мова ще не зовсім дозволяє смакувати - готово! Настрій доповнено ;)


3. До речі, про зламаний мозок. Повчіть мову! Так-так, ви ж тут точно не випадково опинилися серед блогів на сайті USC! Діставайте свої підручники, зошити, книжки, ну або ж гляньте якесь відео на YouTube, послухайте подкаст мовою, яку вчите. Як варіант - погортайте стрічку Твіттеру або Інстаграму цією мовою - підвищення самооцінки гарантовано, ви точно зрозумієте більше, ніж очікували! Ну, або принаймні вмотивуєтесь наступного разу зрозуміти більше :)


4. Пів дня вже минуло, а ранкова кава точно з вас вивітрилася, час перерватися на фіку. Пофікачити можна як наодинці з собою, так і в компанії з кимось, як вдома, так і десь за його межами. Головне - щоби була кава (ну або інший якийсь напій, добре) і щось смачненьке. Відкладіть кудись подалі ваш телефон, поговоріть щиро з другом, потеревеньте про всілякі дурниці, або ж подумайте власні думи (можливо, поверніться до ранкової книжки?)… Ідеально!


5. Прогуляйтеся. В ідеалі - десь на природі чи хоча б у парку. Міські нетрі теж зійдуть - головне вставайте на ноги і йдіть собі. Не забудьте навушники - у нас в програмі сьогодні ще послухати щось зі скандинавської музики (від Абби до шведського металу: choose your fighter!). Якщо вам треба кудись у справах - беріть велосипед і їдьте на ньому. Скандинави такі стрункі і здорові багато в чому через те, що багато рухаються - чому б не наслідувати цю чудову звичку? А до того ж, під час прогулянок приходять найкращі ідеї. Нікому ж іще не заважали хороші ідеї, правда?


6. Пообідайте кебабом. Або фалафелем. Це дуже по-шведськи (так, ніхто не ідеальний)! Якщо ви зробите це на свіжому повітрі і з красивим видом, це взагалі бінго! Ви виходите на новий рівень гри під назвою “день-по-скандинавськи-у-домашніх-умовах”. Вітання :)


7. Фіка? Треба ж обід чимось добряче заполірувати. Не забудьте про обов’язковий її елемент - щось смачненьке! Де там ваші булочки з корицею?


8. Спечіть уже їх нарешті! Або вафлі спечіть. Це зовсім не складно. І до того ж, на вечірню фіку згодяться (ви ж не думали, що попередня фіка була останньою?). Ну, або на завтра. Відмазка “я не знаю, як” не пройде - перші рецепти з інтернету допоможуть :) Якщо маєте сили і натхнення, приготуйте ще щось максимально скандинавське: літаючого Якоба (просто загугліть це, до такого повороту ви точно не готові), торт-сендвіч, кладкаку, ну щось таке. Коли, як не сьогодні?


9. Зависніть на сайті IKEA. Надихніться скандинавськими інтер’єрами. Твердо вирішіть скандинізувати власну домівку, поміряйте стіни, прикиньте, чого вам не вистачає до ідеалу, додайте все це у кошик, підніміть одну брову, потім другу, приберіть усе зайве із замовлення, зупиніться на чомусь типу набору зі свічок і новому килимку для ванної кімнати. Якщо ваш дім уже має відчутний скандинавський стиль, розслаблено посміхніться, ви неперевершені. Відзначте це фікою.


10. Вечір проведіть розслаблено. Накупіть солодощів (найкраще підійдуть жувальні та лакричні цукерки усіх штибів і масштабів), знайдіть якийсь фільм із максимально скандинавським настроєм, вимкніть світло, запаліть свічки, увімкніть гірлянди, насолоджуйтеся мерехтінням вогників вдома. Що можна подивитися? (Не) дуже різношерста добірка від мене: дуже милий мультик “Гільда”, щось із Бергмана, “Чоловік на ім’я Уве”, “Бонусна сім’я” (це серіал, з ним обережніше - вас або затягне, або витягне після одного сезону), “Генерал тортів” (нехай підозріло низький рейтинг вас не лякає, він прикольний, а ще ж Мікаель Персбрандт!), “Історія вогненної саги” (ну смішно ж бо), “Молода Астрід”, “Міст”, врешті-решт! Варіантів повно для кожного :) Якщо ще зголоднієте (малоймовірно, але не виключено), а ліміт по домашньому готуванню ви вже вичерпали, то можна і піцу замовити. Оберіть найдивнішу (як вам варіант піци з фрикадельками?). Поїдаючи її, можна ще і в якісь настолки пограти - так вечір мине ще затишніше.


Вам могло здатися, що цей день-по-скандинавськи-у-стилі-зроби-сам-удома здебільшого про поїсти. Авторитетно заявляю: вам не здалося! Так і є :) Саме тому так важливо перериватися і відволікатися від їжі на прогулянки на свіжому повітрі і розумові вправи (ніхто вас за вас не вигуляє, мова сама не вивчиться, книжки самі себе не прочитають!) А ще ж їжею можна ділитися з іншими, як і готувати її разом - нудно точно не буде :) Враховуйте це у плануванні вашого дня по-скандинавськи і lycka till!


192 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page