top of page
Пошук
  • Фото автораUSC

Скільки ви можете знати про вугра? Чи про людину?

Оновлено: 7 січ. 2023 р.

"Elven repræsenterede hans oprindelse, hvad der var velkendt, og hvad han altid vendte tilbage til. Men ålen, der bevægede sig derned i hemmelighed og af og til viste sig for os, den repræsenterede noget andet. Det var snarere en påmindelse om, hvor lidt man trods alt kan vide, om en ål eller et menneske, om hvor man kommer fra, og hvor man skal hen".


"Річка уособлювала його походження, те, що було добре знайоме і до чого він завжди повертався. Але вугор, який таємно переміщався туди-сюди й зрідка являвся нам, уособлював щось інше. Швидше, це було нагадуванням про те, як мало можна знати про вугра чи людину, про те, звідки ти прийшов і куди йдеш".


Щороку в однаковий час у листопаді у понад 2600 бібліотеках, культурних центрах чи організаціях синхронно прочитується текст, що допомагає більше зрозуміти нордичні народи, їхню культуру, історію, філософію. Це гарний спосіб провести довгі темні вечори, що наступають саме восени в Скандинавії та країнах Балтії. В Данії ця літературно-культурна подія має назву Сутінкові читання (Skumringstime), яка проходить в рамках Нордичного тижня літератури (Nordic Literature Week).

У 2022 році для читання було обрано книгу шведського письменника Патріка Свенссона. Його книга під назвою “Євангеліє від вугра” (швед. Ålevangeliet) побачила світ улітку 2019 року. Книга, яка є частково документальною, розповідає про вугра як вид і про культурну історію вугра, а також частково є автобіографічною історією про автора та його батька. Книга отримала Премію ім. Авґуста Стріндберґа (швед. Augustpriset) як найкраща шведська документальна книга року 2019.

Автор книги, Патрік Свенссон запитує читача: “Скільки ви можете знати про вугра? Чи про людину?” Де народжується, розмножується і вмирає вугор, довгий час було науковою загадкою. Європейський вугор народжується в Саргасовому морі, дрейфує Гольфстрімом до узбережжя Європи, а потім живе в скандинавських водах до того дня, коли попливе до місця свого походження, щоб розмножитися, а потім померти. Патрік Свенссон розповідає історію вугра, який зараз перебуває під загрозою зникнення, шукаючи власне походження та поєднуючи фантастику з наукпопом. Автор ділиться спогадами дитинства біля дикої верби вздовж тихого струмка. Там, серед сканської природи, батько й син наново віднаходять один одного.


У липні 2022 організація Foreningen NORDEN в Данії любʼязно запросила доєднатися до сутінкових читань і представницю Українсько-скандинавського центру. На відео нижче викладачка данської мови, Анна Крисальна, читає вголос розділи “Вугра” Патріка Свенссона данською.


Чи читали ви вже книгу? Якщо так, то сміливо діліться своїми враженнями!

До речі, ми маємо ще кілька вільних місць на курси данської з Анною. Курс розпочинається з 1 лютого, 2023. Прочитати більше про курси та зареєструватися на навчання можна за посиланням.


53 перегляди0 коментарів
bottom of page