top of page
Пошук
  • Фото автораUSC

Подкасти норвезькою для дітей (і не тільки)

Ми знаємо, що діти повинні читати, але як щодо тренування слухання?


Користь читання для дітей добре відома. Коли ми читаємо дітям, вони збільшують та покращують словниковий запас, мовні навички та грамотність. Завдяки цікавим ведучим та захопливим історіям подкасти можуть стати інструментами для навчання дітей науці, історії, соціальному та емоційному навчанню та багато іншого. Це покращує їхню увагу і пам'ять, а також стимулює уяву і допитливість. Книги в аудіо форматі стають все більш популярними в останні роки. Тепер у молодих аудіофілів є інший варіант: подкасти.


Подкасти - це чудовий спосіб використовувати технології для навчання. Таким чином, можливо отримати доступ до подкастів з багатьох пристроїв-комп'ютера, планшета, MP3—плеєра або смартфона - і з багатьох потокових сервісів, таких як Apple Podcasts, Google Play та Spotify.


Що важливо - одним з найбільш поширених питань для тих, хто вже вивчає мову, полягає в тому, як поліпшити навички аудіювання. Чи дійсно подкасти того варті? Незалежно від того, яку мову ви або ваша дитина вивчає, а також рівень володіння мовою, вміння слухати має вирішальне значення. Музика та аудіоуроки не завжди відображають те, як ми говоримо в повсякденному житті. Крім того, вони не є природними інструментами і менш ефективні для навчання. Щоб вирішити цю проблему, ви можете прослухати один з численних подкастів, щоб підняти свої мовні навички на більш високий рівень. Це неймовірний спосіб вивчити, попрактикуватися і поліпшити мову, що вивчається, особливо вимову. Крім того, це допомагає нарощувати словниковий запас, вирази та фрази, а також покращує навички говоріння і читання.


Перша частина цієї статті була присвячена подкастам для дорослих, де було зібрано рекомендовані теми, а також веб сайти, де можна їх слухати та, таким чином, вивчати мову. У цій же ж частині я поділюся подкастами для дітей, що є одними з найбільш популярних в Норвегії, та які я час-від-часу слухаю сама - через виразну, просту та зрозумілу норвезьку.


Розпочну з того, що мій топ очолює подкаст Snipp Snapp Snute. Протягом 12-15 хвилин ведучий, ветеран аудіокниг Свейнунг Оппегаард, розповідає норвезькі казки, що супроводжується приємною для вуха музикою, різними звуками, зміною інтонації та швидкості розповіді. Кожна нова історія розпочинається фразою «Det var en gang...» - чотирма магічними словами, що захоплюють з першої хвилини оповіді та переносять вас в чарівний світ, де млинці розмовляють, а тролі живуть під мостом.


Можна послухати і про відому нам Червону шапочку, яка збирається відвідати свою хвору бабусю але зустрічає великого, страшного вовка – а також абсолютно нові пригоди, про які ви ніколи раніше не чули. Моєю улюбленою історією є "Лисиця та ворона", що була випущена 21 травня 2021 року та є саамською казкою (корінний народ Північної Європи). Великим плюсом є те, що всі казки, які розповідає ведучий, пізніше можна знайти у вільному доступі в Інтернеті. Таким чином, можна самостійно практикуватися в читанні історії, а також вивчити незнайомі слова і фрази.


Fortell meg om! або "Розкажи мені про.." - це подкаст для всіх дітей, які хочуть більше дізнатися про те, як побудований та взаємопов‘язаний світ. Це подкаст для допитливих дітей, у яких в голові крутиться багато питань на які не обов'язково всі батьки знають відповіді. У кожному епізоді розглядається окреме питання, що може цікавити дитину, та пояснене простою мовою. Такими питаннями, на які вже дали відповіді є: "Чому вода в морі солона?!" "Чому одні високі, а інші низькі?", "Як астронавти ходять в туалет?" і багато іншого.


Епізоди, в середньому, тривають по 10-12 хвилин та наповнені звуковим супроводом таким чином, щоб утримати увагу дитини та підкреслити важливість окремих моментів.


У серіях подкасту Фанторанген і Піві, що є головними героями розповіді, полюють за таємничими звуками у своєму власному маленькому світі. Так, озброївшись звукоскопом, герої повинні разом спробувати розгадати, від чого або від кого виходять ці дивні звуки. Історія може початися так: з печери поруч з лісом доноситься ледь чутний звук, хто ж це? Можливо, десь застрягла морська свинка? Або вони чули гарчання голодного лева? Будь-які небезпеки повинні бути подолані, коли Фанторанген і Піві знайдуть таємничі джерела звуку.


Подкаст настільки цікавий, що для того, щоб дитина могла не лише уявляти, а й бачити де відбуваються всі головні дії, було створено карту цього чарівного світу. Натисніть тут, щоб завантажити карту.


Цей подкаст це розповідь про Марію, мама, якої є поп-зіркою, але сама дівчинка мріє у дорослому житті стати винахідницею.


Кожна серія триває 6-8 хвилин і наповнена різними історіями з життя дівчинки. Так, у епізоді під назвою «Новий друг» розповідається як Марія як зробила пастку з водою, щоб сторонні не могли проникнути в сад її дому і таким чином вона знайомиться з новим хлопцем, що стане її другом. Після довгих розумів про свій улюблену серію можу сказати, що таким є серія номер 10 про домашніх тварин. У нього Марія має одне бажання - завести домашню тварину, але виникає запитання: що робити, якщо у тата алергія. Дівчинка приходить до неймовірного висновку: можливо, у нього немає алергії на диких тварин? Про те, чим закінчилася ця історія можна послухати тут.


У подкасті Snøfall або Снігопад слухачі дізнаються історію дівчинки-сироти Сельми, яка тимчасово живе зі своєю не надто вже емоційною та люблячою опікункою Рут та псом Каспером. Найбільшим бажанням Сельми є мати сім'ю. Про це вона пише у своєму листі Санта-Клаусу, і лист таємничим чином потрапляє в Королівство Снігопаду. З часом Сельма теж опиняється там, хоча королівство є недоступне звичайним людям. Але, можливо, Сельма незвичайна дівчина?


Ця історія є доволі популярною у Норвегії і перед Різдвом у всіх театрах країни проводять однойменні вистави. Зокрема, за мотивами розповіді було знято і серіал! Snøfall - це неймовірно тепла та наповнена різдвяним духом та атмосферою історія, яку я рекомендую послухати або подивитися кожному!


Ну і яке ж дитинство без старих добрих казок? Ось підбірка відомих на весь світ історій норвезькою мовою - слухайте, насолоджуйтеся та навчайтеся:







Як бонус - пропоную послухати норвезьку казку про Gurin med reverompa / Гуріна з лисячим хвостом

Це міні-подкаст з трьох серій, заснований на книзі К'єлла Аукруста. Фйосніссен Гурін - гоблін, який не може не втівати жартики та придумувати різні витівки (норвезькою його часто називають revestreker, що перекладається як "лисячі пустощі»), як одного ранку він прокидається і розуміє, що у нього з’явився лисячий хвіст! Чутка про те, що сталося з Гуріном, швидко поширюється у селі і він піддається образам. Як головний герой виправить ситуацію? Кого Гурін повинен оминати та які небезпеки чекають на нього?

Лідія Мавдрик

АмбасаТорка УСЦ


230 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page