top of page
Пошук

5 фільмів-рекомендацій для перегляду восени від команди УСЦ

Якби це банально не звучало, але осінь — це ідеальний час для перегляду фільмів. Тож наша команда УСЦ підготувала для вас підбірку кінорекомендацій. Тут ви знайдете і динамічні, як вересневий вітер, пригодницькі стрічки, і світлу, як жовтневе листя, романтичну комедію, і містичні та загадкові, як листопадовий туман, трилери. Тож обирайте, що вам до вподоби, і гайда до перегляду!


Анастасія Антоник — співзасновниця УСЦ:


«Найгірша людина у світі» (2021) Оригінальна назва: норв. Verdens verste menneske


Осінь, як і весна, може принести піднесений настрій. Саме в такому випадку хочеться подивитися щось романтичне. «Найгірша людина у світі» — фільм відомого норвезького режисера Йоакіма Трієра. Це драматична комедія про дівчину, яка перебуває в пошуках себе. Джулі (головна героїня) не закінчила навчання та не реалізувала себе в плані кар’єри. У неї є успішний хлопець, але вона йде від нього. Джулі вирушає на молодіжну вечірку, де знайомиться із молодим хлопцем… Стрічка є частиною Осло-трилогії Йоакіма Трієра, яка також складається з фільмів «Реприза» та «Осло, 31 серпня». «Найгірша людина у світі» став номінантом на премію «Оскар» у категоріях Найкращий іноземний художній фільм та Найкращий оригінальний сценарій. Фільм точно стане вам до вподоби, адже він з гумором та краплинкою суму розповідає про проблеми багатьох сучасних людей.


Ліана Бриндзак — офісна менеджерка у Львові:


«Мисливець на тролів» (2010) Оригінальна назва: норв. Trolljegeren, англ. Troll Hunter


Що з нордичного я б радила переглянути? Це точно буде норвезький пригодницький фільм 2010 року «Мисливець на тролів». Режисер стрічки, і водночас сценарист Андре Ерведал.

Фільм розповідає історію зустрічі відлюдькуватого старого чоловіка Ганса з групою студентів, які знімають документальне відео про браконьєрство у лісах Норвегії. І хоча на контакт Ганс йде неохоче та проганяє їх, їм таки вдається стати свідками того, чим незнайомець займається насправді. Гумор, тролі та фантастична норвезька природа ось що вас чекає під час перегляду «Мисливця на тролів».


Наталія Коцюбинська — офісна менеджерка у Києві:

«Мисливці за головами» (2011)

Оригінальна назва: норв. Hodejegerne


Якщо ви фанат творів Ю Несбьо, то наступний фільм точно для вас. Кримінальний трилер режисера Мортена Тілдума «Мисливці за головами» знятий за мотивами однойменного роману норвезького письменника. За сюжетом, Роджер Браун успішний рекрутер, але ця робота є прикриттям для його іншого заняття — він краде картини у своїх клієнтів. Дружина Роджера, Діана знайомить його з Класом Ґреве, який був керівником компанії, яка займалася GPS. Клас видається Роджеру відмінним кандидатом на одну з посад. Клас стає його клієнтом, але згодом виявляється, що Ґреве є спадкоємцем картини Рубенса, а ще колишнім бійцем спецпідрозділу…

«Мисливці за головами» номінований на чотири премії «Аманда» та премію BAFTA за найкращий фільм іноземною мовою. Це найкасовіша норвезька стрічка в історії. Також у фільмі знявся відомий данський актор, зірка «Гри престолів» Ніколай Костер-Вальдау. Фільм дуже динамічний, події розвиваються в ньому швидко та неочевидно. Тож якщо маєте настрій подивитися щось кримінальне та заплутане, фільм «Мисливці за головами» стане ідеальним варіантом.

Катерина Євсейчик — проєктна менеджерка:

«Вальгалла: сага про вікінга» (2009)

Оригінальна назва: англ. Valhalla Rising


Фільм відомого данського режисера Ніколаса Віндінґа Рефна, 2009 рік.

Жанр: Вікіпедія каже, що екшн, пригодницький та історичний фільм, але я б визначила як меланхолійний психоделічний пригодницький трилер з потенційними відсилками до міфології та історії.


Чого варто дивитися: в головній ролі геніальний Мадс Міккельсен, який за весь фільм не скаже жодного слова, але від гри якого дух перехоплює все одно. Коли, як не восени, дивитися серйозні фільми з суворими нордичними пейзажами? Ніякого попсового затишку з какао і під пледом — відчуйте холод ночівлі в клітці просто неба чи у човні у відкритому морі. Осінь — початок холодної пори, невідворотної та жорстокої — фільм дасть це відчути.


Сюжет коротко: фільм оповідає про пригоди Одноокого (неназваний герой Мадса Міккельсена) — від рабства до містичної подорожі з хрестоносцями. Складно описати словами, це потрібно бачити. Фільм специфічний, і сподобається не усім, але якщо ви фанат Міккельсена, цінуєте авторське кіно та не вважаєте, що у фільмі обовʼязково має бути зрозумілий всім сюжет та активна динаміка — раджу!


Микита Никончук — менеджер подій:

«Дівчина з тату дракона» Оригінальна назва: англ. The Girl with the Dragon Tattoo, шв. Män som hatar kvinnor


Тим, хто любить напружені драми, можу порекомендувати фільм «Дівчина з тату дракона», що знятий за мотивами однойменного триллера шведського письменника Стіґа Ларссона. Щоправда, є цілих два фільми з такою назвою і сюжетом — шведсько-данський (2009) і американський (2011). У будь-якому разі, цей фільм сподобається шанувальникам скандинавських детективів, що мають свою дещо темну атмосферу. Обидві версії отримали чимало нагород, а головну роль в американській версії грає відомий за роллю Джеймса Бонда Денієл Крейґ. На IMDb ці фільми мають однаковий рейтинг — 7,8, та якщо ж вам цікавий саме шведський кінематограф, сміливо обирайте версію 2009 року. Або ж можете подивитися обидва фільми і порівняти.


181 перегляд0 коментарів

+380937312747

©2021 by Ukrainian-Scandinavian Center

bottom of page